Sådan overkommer du din tandlægeskræk

Mange mennesker døjer med tandlægeskræk, og det er ofte et stort problem i forhold til at sikre tændernes sundhed. Tandlægeskræk skyldes ofte ubehagelige oplevelser med tandlæger i barndommen eller senere tidspunkter i livet, hvor man har været udsat for behandling, der føltes smertefuld eller grænseoverskridende.

Tandlæger giver smertefri behandlinger

Der er ingen tvivl om, at det kan være krævende at gå til tandlægen. Mange mennesker føler sig ekstra sårbare, når de skal ligge ned, mens et andet menneske roder dem i munden med skarpe redskaber. Hvis du tidligere i dit liv har døjet med en tandlæge, der ikke var specielt hensynsfuld når det kom til undersøgelser, eller haft særligt smertefulde oplevelser i forbindelse med behandlinger så som huller i tænderne, kan det være årsagen til, at du siden har udviklet en skræk for tandlæger. I dag er det heldigvis de fleste tandklinikker, der har en god politik omkring smertebehandling. Mange tandlæger på Sjælland tilbyder smertefri behandlinger, og selv hvis du søger tandlæge omkring Humlebæk finder du tandlægeklinikker som for eksempel Nordsjællands Tandlægecenter, hvor der er stort fokus på patienter med tandlægeskræk.

Sådan kommer du over din angst

Flere tandlæger i Humlebæk og andre steder i Nordsjælland har i dag fokus på, at mange patienter lider af tandlægeskræk, og sørger derfor for at have ekstra fokus på god kommunikation med patienten, at yde nænsomme behandlinger med god smertelindring samt gøre klinikkens indretning behagelig og beroligende for patienterne. Det kan gøres ved hjælp af smukke billeder på væggene, rolige farver, lys og beroligende baggrundsmusik. Det kan gøre en større forskel end du tror. Lider du af slem tandlægeskræk, er du dog ofte nødt til også selv at komme på banen for at blive angsten kvit, så du ikke ender med at droppe tandlægebesøgene og derved risikerer, at eventuelle tandproblemer vokser, fordi du ikke går til tandlægen. Du kan øve dig i at lindre angsten ved at dyrke motion eller meditere inden du skal til tandlægen, så krop og sind slapper af. Du kan også tage noget let beroligende, inden du skal derhen, men i så fald bør du ikke tage bilen, men bruge offentlig transport i stedet, og helst blive fulgt derhen og hjem igen af en anden, i tilfælde af at du ender med at blive lidt omtåget. Det vigtigste er dog, at du føler, at du kan stole på og føler dig tryg ved din tandlæge, så du ikke har så mange undskyldninger for at blive væk og dyrke din tandlægeskræk.

Nordsjællands TandlægeCenter
Frederiksgade 2 A
3400 Hillerød
4826 7686