Hvorfor skriver man et testamente?

Et testamente gør det muligt for den afdøde person at afgøre, hvem der skal arve hvad. Dette sikrer, at en eventuel økonomisk formue tilfalder de rette hænder – eksempelvis et familiemedlem, ven af familien eller en velgørenhedsorganisation. Det sikrer også, at bestemte personer arver et gammel smykke, familiens sommerhus eller andre ting, som har stor værdi for bestemte personer. Et testamente sikrer også, at ægtefællen eller en anden sambo er økonomisk sikret, hvis der skulle opstå uventede hændelser. Det er dog ikke altid muligt at bestemme fuldstændigt over arven.

Hvorfor skriver man et testamente

Tvangsarv

Tvangsarv tilfalder livsarvingerne og ægtefælden. En livsarving er personens børn, børnebørn og oldebørn, hvor arven skal følge nævnte rækkefølge. Tvangsarv betyder, at ægtefælden og livsarvinger er garanteret 25% af arven. Det er derfor kun muligt at bestemme for 75% af arven, da livsarvingerne og ægtefælden har krav på mindst 25% af arven. Dette er altid gældende, såfremt der er ægtefælder og livsarvinger til personen. Det er muligt at bestemme fuldstændigt over arven, hvis der ikke er nogen livsarvinger eller ægtefæller. Der er derfor normalt 75% fri disposition over arven og i få tilfælde 100% fri disposition af arven, hvis ovenstående tilfælde er gældende.

Oprettelse af testamente

Alle personer på mindst 18 år kan oprette et testamente. Der tages dog forbehold for, at personen skal være i stand til at tage rationelle beslutninger. Det vil notaren i byretten sørge for, så der ikke er misforståelser eller manglende punkter i testamentet.

Testamentet skal være skriftligt, før det er gældende. Det skal derefter underskrives eller accepteres af to vidner eller af byretten, før det kan træde i kraft. Når testamentet er underskrevet, vil en kopi af testamentet blive opbevaret på dommerkontoret. Det er altafgørende, at oprettelsen af testamentet følger reglerne, da det ellers ikke er gældende.

Juridisk hjælp til oprettelse

For at få oprettet testamentet korrekt bør deres søges juridisk hjælp fra en boligadvokat fra Amager, som har speciale i testamenter samt familie- og arveret. Testamentet bør især udarbejdes, hvis der skal købes bolig. Det afklarer rettighederne, hvis der skulle opstå uventende hændelser. Det er derfor en fordel at benytte en boligadvokat, som har mulighed for at rådgive om skat og mulighed for besparelse af boafgift i sammenhæng med boligkøb og oprettelse af testamente. Boligadvokaten kan også tilbyde brugbar boligrådgivning, så boligadvokaten kan hjælpe med adskillige ting, hvor der er brug for hjælp i relation til boligkøb og testamente.

Mange synes, at et testamente er en ubehagelig ting at tænke på, men testamentet kan skabe en stor tryghed og sikre at boligen og andre genstande arves af de rette personer.

JURIST- OG SKØDEHUSET
Holmbladsgade 44, 2. tv
2300 København S
Tlf: 60 61 76 78